sobota, 4 sierpnia 2012

Zupa kalafiorowa

Składniki:
1/3 kalafiora
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pietruszki
4 ziemniaki
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
pieprz, sól
natka pietruszki

Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki, opłukać. Ziemniaki, selera, pietruszkę i marchewkę obrać, opłukać; marchewkę pokroić w drobną kostkę a ziemniaki w nieco większą. Warzywa zalać ok. 1,5l zimnej wody, gotować aż będą prawie miękkie. Dodać odsączony groszek, przyprawy, krótko dogotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę wywaru z zupy, wlać do wrzącej zupy, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Uwaga.
Jeśli chcesz zrobić bardziej sycącą zupę proponuję przed gotowaniem warzyw, wrzucić do zimnej wody mięso, może to być np. udko kurczaka lub jakiekolwiek inne mięso.

2 komentarze:

Dziekuję za komentarz :)