Składniki:
1/3 kalafiora
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pietruszki
4 ziemniaki
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
pieprz, sól
natka pietruszkiKalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki, opłukać. Ziemniaki, selera, pietruszkę i marchewkę obrać, opłukać; marchewkę pokroić w drobną kostkę a ziemniaki w nieco większą. Warzywa zalać ok. 1,5l zimnej wody, gotować aż będą prawie miękkie. Dodać odsączony groszek, przyprawy, krótko dogotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę wywaru z zupy, wlać do wrzącej zupy, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga.
Jeśli chcesz zrobić bardziej sycącą zupę proponuję przed gotowaniem warzyw, wrzucić do zimnej wody mięso, może to być np. udko kurczaka lub jakiekolwiek inne mięso.
kalafiora bardzo lubię, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę smaczna :)
OdpowiedzUsuń