piątek, 10 sierpnia 2012

Domowy budyń


Składniki:
2 szkl. mleka (500 ml)
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła

Do rondelka wlać połowę mleka, wrzucić masło i postawić na małym ogniu, by się zagrzało.
W tym samym czasie do miski wrzucić żółtka, wlać drugą połowę mleka, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek.
Do gorącego mleka (parującego, nie gotującego się) wlewać powoli masę z miski cały czas mieszając.
Przytrzymać budyń na małym ogniu cały czas mieszając aż do zagotowania. Zdjąć i przelać do uprzednio przygotowanych miseczek. Serwujemy na ciepło lub zimno. Smacznego!

Uwaga:
Do budyniu pasują różne dodatki takie jak: wiórki czekoladowe, kokosowe, syropy owocowe; suszone owoce np. rodzynki.

Aby uzyskać budyń czekoladowy dodajemy 3 łyżki kakao do pozostałych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuję za komentarz :)