wtorek, 7 sierpnia 2012

Ciasto francuskie I

Składniki:
20 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki grysikowej
25 dkg margaryny
1 żółtko
1 łyżeczka octu
woda według potrzeby
sól

Mąki zmieszać i podzielić na 2 części. Z jednej części zagnieść ciasto z 20 dkg tłuszczu, uformować cegiełkę i włożyć do lodówki. Do drugiej części mąki dodać margarynę (pozostałe 5 dkg), żółtko, sól, ocet i tyle letniej wody, aby powstało ciasto o wiele "wolniejsze" niż na makaron. Ubijając ręką tak długo, aż zupełnie odstaje od stolnicy. Następnie stolnicę posypać mąką, ciasto wywałkować w formie czworoboku, nałożyć cegiełkę z ciasta, złożyć w kopertę i znowu wywałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Następnie ciasto położyć na formie do ciasta, owinąć w czystą ściereczkę i schować do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuję za komentarz :)