sobota, 25 sierpnia 2012

Dżem z jabłek, gruszek i śliwek


Składniki:
75 dkg jabłek antonówek (słodkich)
50 dkg gruszek twardych
50 dkg śliwek węgierek
75 dkg cukru kryształu

Jabłka po umyciu obrać i wydrążyć. Pokroić na mniejsze kawałki, rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody. Śliwki bez pestek zasypać cukrem a gdy cukier zwilgotnieje ogrzewać aż do wrzenia i razem podgotować kilka minut. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do gotujących się śliwek. po krótkim gotowaniu dodać mus z jabłek i razem odparować. Gorący włożyć do słoików i od razu zamknąć. Odwrócić do góry dnem.

Uwaga:
Do śliwek nie sypiemy naraz całego cukru, jego ilość zależy od kwasowości owoców; ja na początek dodaję ok. 35-40 dkg jeśli śliwki i jabłka są bardzo kwaśne i wszystko razem (z gruszkami) przez chwilę się pogotuje. Sprawdzam ostrożnie smak żeby się nie poparzyć i wtedy decyduję czy dodać więcej cukru.

Przed przełożeniem dżemu do słoików należy sprawdzić czy nie są uszczerbione a nakrętki nie mają wgnieceń wtedy należy wymienić na nowe.
Jeżeli ktoś nie jest pewien, czy dżem który przełożył do słoików był wystarczająco gorący żeby nakrętka "złapała" słoik; należy po wystudzeniu przełożyć słoiki do wysokiego garnka zalać zimną wodą i gotować przez 5 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuję za komentarz :)