środa, 15 sierpnia 2012

Muffinki ciemne z czekoladą

II Sposób przygotowania

1 porcja to 15 sztuk

Składniki:
1 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. pokrojonej czekolady (gorzkiej)
3/4 szkl. mleka
1/3 szkl. oleju
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego

I Sposób:
  Przygotować 2 naczynia(miski) do połączenia składników. Składniki pogrupować na suche i mokre. Do jednej miski wsypać i wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy, czekoladę.
  Osobno wymieszać składniki mokre: mleko, jajko, olej. (Jajko można ubić trzepaczką z mlekiem i olejem).
  Zmieszać mokre składniki z suchymi. Pamiętając że grudki to dobry objaw :)
  Włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni C, 15-18 minut.
  Wlać ciasto do połowy foremek ustawionych na blasze i wstawić do piekarnika.

II Sposób:
Składniki pogrupować na suche i mokre. Do miski wsypać i wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: mleko, jajko, olej. (Jajko można ubić trzepaczką z mlekiem i olejem). Do powstałej masy dodać składniki suche oprócz czekolady i wymieszać. Pamiętając że grudki to dobry objaw :)
  Włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni C, 15-18 minut.
  Wlać ciasto do połowy foremek ustawionych na blasze, posypujemy wierzch pokruszoną czekoladą.
  Wstawiamy do piekarnika.

Uwaga:
Do posypania wierzchu muffinek nie stosujemy czekolady mlecznej gdyż może się scukrzyć i przypalić, jako nadzienie do środka może być użyta.

1 komentarz:

Dziekuję za komentarz :)