wtorek, 7 sierpnia 2012
Rogaliki z ciasta francuskiego
Składniki:
ciasto francuskie I lub gotowe
marmolada lub twardy dżem
1jajko
cukier kryształ lub brązowy
tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie z ciasta francuskiego I
Ciasto wywałkować na grubość 1cm, nożem lub radełkiem wycinać trójkąty, nałożyć łyżeczką marmoladę lub dżem na szerszy koniec trójkąta i zwinąć rogaliki; ich końce wywinąć do środka. Rogaliki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoty kolor.
Wyjąć i poczekać aż wystygną. Smacznego!
Z gotowego ciasta francuskiego postępujemy dokładnie jak wyżej, tylko nie wałkujemy ciasta ale od razu przystępujemy do krojenia na trójkąty. Dalej postępujemy jak wyżej. Smacznego!
Uwaga: Do wypieków najlepsze są marmolady lub twarde dżemy, wtedy podczas pieczenia tak szybko nie wypłyną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przez Ciebie zrobiłam się głodna na rogale! i co ja mam teraz zrobić? ;)
OdpowiedzUsuń